Vrtić

ABC SVEMIRA

Upoznat ćemo prve putnike u svemir i rakete u kojima su putovali. Pogledat ćemo film o životu na Zemlji. Vidjet ćete zvjezdano nebo i čuti priču o Andromedi i Perzeju koje možemo pronaći među zvijezdama.

Teme: rakete, astronauti, život na Zemlji, priča o Andromedi i Perzeju


 

Osnovna škola

UPOZNAJMO ZEMLJU 1 (1. razred)

Na ovom predavanju pričat ćemo o prvim astronautima i nama najbližim planetima. Otkrivamo zašto postoje godišnja doba i kako to da dan traje 24 sata. Promatrat ćemo zviježđa i ispričati grčku priču o likovima koje možemo pronaći među zvijezdama.

Teme: rakete, astronauti, godišnja doba, rotacija Zemlje, planeti Mars i Jupiter, priča o Herkulesu


UPOZNAJMO ZEMLJU 2 (2. razred)

Upoznajemo još neke planete u Sunčevom sustavu, a posebno našu Zemlju. Ovaj put zanima nas zašto postoje mjeseci, a zašto godine i gdje izlazi i zalazi Sunce. Ponovno promatramo zviježđa, ali ovaj put gledamo na drugi dio neba i pričamo novu priču o likovima među zvijezdama.

Teme: revolucija i rotacija Zemlje, Mjesec, planeti Merkur, Venera i Saturn, priča o Orionu i škorpionu


ORIJENTACIJA POMOĆU ZVIJEZDA (3. razred)

Kako su se orijentirali pomorci u prošlosti? Otkrit ćete na ovom predavanju. Ponovit ćemo strane svijeta i pronaći putokaze na nebu koji nam mogu pomoći da nađemo svoj put u zvjezdanoj noći. Saznat ćete zašto postoje godišnja doba, što je to pomrčina Mjeseca, a što je pomrčina Sunca, a osim toga posjetit ćemo i nekoliko poznatih planeta našeg sustava.

Teme: Sjevernjača i strane svijeta, godišnja doba, pomrčine, planeti Neptun i Uran


OD PLANETA DO PLANETA (4. razred)

Zanima vas zašto je Zemlja jedini planet prepun života? Kakvi su drugi planeti u našem sustavu? Ima li života na Marsu? Kakvo je naše Sunce? Na sva ta pitanja dobit ćete odgovor u našem planetariju.

Teme: Sunčev sustav i svi planeti, gibanje Sunca i Zemlje tokom godine, Sunce - zvijezda koja stvara život


TREĆI KAMENČIĆ OD SUNCA (5. razred)

Naš prekrasan plavi planet treći je po udaljenosti od Sunca. Na ovom predavanju bolje ćete ga upoznati. Proučit ćemo meridijane i paralele koji nam pomažu da odredimo naš položaj na Zemlji. Isto tako vidjet ćemo kako možemo odrediti položaj nebeskih tijela i kako nam u svemu tome pomaže Sjevernjača.

Teme: Meridijani, paralele, koordinatni sustavi na nebeskoj sferi, Mjesečeve mijene, prirodni sateliti planeta u Sunčevom sustavu


DUBOKI SVEMIR (6. razred)

Što se krije iza sjajnih točkica koje vidimo na nebu? Zvijezde? Galaksije? A što su uopće zvijezde? Jesu li sve iste? A što su galaksije? Koliko zvijezda ima u jednoj galaksiji i kako izgleda ona u kojoj se mi nalazimo?

Teme: Zvijezde – veličina, boja, nastanak, Sunce; Galaksije – vrste, Mliječni put, sudari galaksija


ŠTO SE KRIJE NA NOĆNOM NEBU? (7. razred)

Pričat ćemo o zvijezdama, njihovom nastanku, životu i smrti, te o prekrasnim zviježđima koja krase naše noćno nebo. Na ovom predavanju naučit ćete prepoznavati zvijezde na nebu, kako zvijezde nastaju, žive i umiru.

Teme: Zviježđa sjeverne hemisfere, životni ciklus zvijezda i sinteza kemijskih elemenata


IDEMO DO KRAJA SVEMIRA (8. razred)

Krenimo od naše Zemlje i zvijezda koje nam noću pokazuju gdje smo, na put do kraja vidljivog svemira, kroz galaksije i jata galaksija, pa sve do dalekih kvazara i tajanstvenih crnih rupa.

Teme: Određivanje geografske širine pomoću Sjevernjače, noćno nebo, galaksije


Srednja škola

VODIČ KROZ GALAKSIJU (1. razred)

Kada su ljudi otkrili da živimo na okruglom planetu? Poslušajte zašto je Zemlja okrugla, zašto sve u svemiru kruži i kakve veze s tim ima tamna tvar.

Teme: Koordinatni sustavi, mjerenje Zemlje, gibanje Zemlje, gibanje planeta, gibanje u galaksiji, tamna tvar


PUTOVANJE MEĐU ZVIJEZDAMA (2. razred)

Zvijezde su ogromne nuklearne tvornice energije. Na ovom predavanju naučit ćete što omogućava zvijezdama da svijetle i kakve sve zvijezde postoje. Probat ćemo vam dočarati veličinu zvijezda i pokazati vam gdje se najveće zvijezde nalaze na nebu.

Teme: Sunce, pomrčina Sunca, analema, ekliptika, razvoj zvijezda, veličine zvijezda, zvjezdano nebo


POGLED U PROŠLOST (3. razred)

Kada gledamo u svemir, zapravo gledamo u prošlost. Što dalje gledamo, to davnije gledamo. Na ovom predavanju saznat ćemo koliko informacija o svemiru, njegovom širenju i njegovoj prošlosti nam može donijeti svjetlost.

Teme: zračenje galaksija i zvijezda, spektri, razvoj svemira, aktivne galaktičke jezgre


KOLIKO VELIK JE SVEMIR ZAPRAVO? (4. razred)

Na ovom predavanju vidjet ćete koliko smo zapravo mali u odnosu na naš ogromni svemir. Vratit ćemo se na sam početak svemira i pričati o njegovom nastanku i nastanku prvih elemenata. Upoznat ćemo crne rupe, promotrit ćemo sudare galaksija i vezanje galaksija u veće strukture.

Teme: zvjezdano nebo, crne rupe, tamna tvar u jatima galaksija, sudari galaksija, kanibalizam među zvijezdama, kozmičko pozadinsko zračenje