Obavijesti, novosti


Povodom 50. obljetnice slijetanja na Mjesec za vas smo pripremili posebno predavanje.

Saznat ćete nešto više o Zemljinu satelitu Mjesecu. Pogledat ćemo kako je Mjesec nastao i kako danas izgleda te odgovoriti na pitanje zašto uvijek vidimo istu stranu Mjeseca.  Razgovarat ćemo o povijesnom razvoju raketa i kako je došlo do same ideje odlaska na Mjesec. Vidjet ćemo kako su tekle pripreme za taj veliki događaj te kakav je on utjecaj imao na astronaute, na ljude diljem svijeta i znanost, a kakav na budućnost u kojoj živimo.

Teme: razvoj raketa, misije Apollo, slijetanje na Mjesec, Mjesečeva mora i krateri, pomrčina Mjeseca, astronauti, svemirska utrka


Svemirsko odijelo

Prije pedeset godina američki astronauti Neil Armstrong i Edwin ''Buzz'' Aldrin postali su prvi ljudi u povijesti koji su kročili na Mjesec.

Njihov lunarni modul "Orao" sletio je na Mjesec 20. srpnja 1969. u 18:18 sati po srednjeeuropskom vremenu, uz objavu ''Houston, ovdje Baza Mir. Orao je sletio''.

Tek nešto više od šest sati kasnije, Armstrong je zakoračio lijevim stopalom na površinu Mjeseca i obznanio: "Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki iskorak za čovječanstvo".

Ove školske godine za vas smo pripremili repliku svemirskog odjela kakvo su nosili Neil Armstrong i Edwin ''Buzz'' Aldrin i još mnogo drugih zanimljivosti vezanih uz Mjesec.


Rakete

Kako lete rakete i što ih pokreče, koja je veza između rakete i vode saznat ćete u planetariju pomoću našeg eksperimenta prilagođenog za sve uzraste.


Mjesec

Puno puta tijekom života smo gledali u Mjesec. Jeste li se ikad zapitali zašto Mjesec baš tako izgleda. Kako su nastali krateri na površini i što su tamniji dijelovi koje vidimo? Jeste li sigurni da znate koje je Mjesec boje? Odgovore na pitanja saznat ćemo u planetariju i zorno prikazati pomoću eksperimenta za najmlađe.